My Tinker Morrigan
Western

Het western rijden stamt af van het werk van cowboys en kent verschillende onderdelen, werk met koeien, aan de hand en onderdelen onder zadel. Dit alles is in een wedstrijd vorm gegoten en heeft weinig meer met het cowboy werk te maken.
De WRAN ( Western Riding Association Nederland) is de organisatie waarbij alle rassen zijn toegestaan. Op een gemiddelde wedstrijd worden 5 verschillende onderdelen uitgeschreven op vijf niveaus. De vier meest
bekende onderdelen zijn Trail, Pleasure, Western Horsemanship en Reining.

Trail: een parcours van balken en pionnen wordt uitgezet waarbij elke fout voor punten aftrek zorgt. Verplicht zijn oa een hek, een figuur achterwaarts en een brug.

Pleasure: hier gaat het om de gangen van het westernpaard te showen. De stap, jog, extended jog en lope moeten op de hoefslag worden getoond met zo min mogelijk hulpen en het geheel moet er 'plezierig' uit zien.

Western Horsemanship: Dit onderdeel gaat het om de ruiter, die met zo min mogelijk zichtbare hulpen zijn/haar paard langs pionnen stuurt, waarbij bij elke pion een wisseling in gang of een figuur wordt voorgeschreven.

Reining: Dit is het meest spectaculaire onderdeel. De hele proef wordt in galop gereden en bestaat uit cirkels en rechte lijnen, zgn. rundowns. Vooral de spins ( snelle wendingen waarbij het binnenachterbeen blijft staan) en de slidingstops ( het paard glijd hierbij met zijn achterbenen op speciale ijzers over de bodem) zijn flitsend om te zien. Het gaat echter ook om speed controle en beheersing van galops wissels. De naam komt van de wijze van het besturen van het paard, namelijk door de teugels met 1 hand tegen de hals van het paard te leggen.

Tinkers western